Aldeboarn

Het dorpje Aldeboarn is gelegen aan weerszijden van het riviertje de Boarn en kent een rijke historie.

aldeboarn Al in 753 werd het dorp samen met Dokkum als enige plaats in Fryslân genoemd in de reisbeschrijving van Bonifatius.
De inwoners van Aldeboarn worden ook wel Tuorkemjitters (torenmeters) genoemd. Toen in 1723 de toren van de Sint Pancraskerk door de bliksem werd verwoest, besloten de Boarnsters de hoogste toren van Fryslân te bouwen. Met een touw togen zij naar Tzum, waar op dat moment de hoogste toren van de provincie stond. Na het meten van de toren werd er in de herberg een borrel genomen op de goede afloop. Ongemerkt sneden de inwoners van Tzum echter een stuk van het touw, zodat de Boarnster toren nooit hoger is geworden dan de toren van Tzum. Zowel de kerk als de fraai opengewerkte toren zijn op afspraak te bezichtigen.

Op ongeveer 6 kilometer van Aldeboarn ligt het natuurgebied De Deelen, ontstaan door turfwinning aan het begin van de 20e  eeuw. Doordat de waterpartijen (petgaten) en landtongen (stripen) zijn blijven liggen, heeft de natuur zich prachtig kunnen ontwikkelen. De Deelen is goed bereikbaar per auto, boot en fiets en er zijn enkele wandelroutes uitgezet in het gebied.