Bezienswaardigheden Aengwirden

Aengwirden omvat de dorpen Terband, Luinjeberd, Tjalleberd en Gersloot en wordt in de volksmond ook wel De Streek genoemd.

Bezienswaardigheden Terband

Rotondekerk
Deze kerk bevindt zich in Terband en staat ten noordoosten van het knooppunt vlakbij Heerenveen. De Rotondekerk dankt zijn naam aan de rotonde, welke in 2000 werd vervangen door een klaverblad. Het is een neoclassicistische kerk en dateert uit 1845. In de kerk bevindt zich een orgel, deze dateert uit 1887 en is gemaakt door L. van Dam en Zn.

Bezienswaardigheden Luinjeberd

Klokkenstoelen
In Luinjeberd bevinden zich een tweetal klokkenstoelen. Een klokkenstoel dateert uit 1645 en een dateert uit 1921. Beide klokkenstoelen bevinden zich aan de Aengwirderweg 130/132. Het opvallende aan deze klokkenstoelen is dat ze niet van hout, maar van beton zijn gemaakt.

Bezienswaardigheden Tjalleberd

Aengwirder Tsjerke
Deze kerk is in 1742 gebouwd in een eenvoudige stijl. In de negentiende eeuw is de kerk uitgebreid met een dwarspand. In de kerk bevinden zich een preekstoel daterend uit 1700 en een eenklaviers orgel, daterend uit 1869, welke is gemaakt door L. van Dam en Zonen. Boven de ingang van de kerk, aan de westkant, bevindt zich een gevelsteen. Deze gevelsteen geeft aan dat de kerk gebouwd is in opdracht van grietman van Aengwirden Martinus van Bouricius.

Bezienswaardigheden Gersloot

Klokkenstoel
Op de Aengwirderweg 394 bevindt zich een zogenaamde dubbele klokkenstoel. Deze klokkenstoel dateert uit 1925 en heeft twee oude luidklokken. Tot 1834 heeft naast de klokkenstoel een kerkje gestaan en sindsdien wordt het terrein als begraafplaats gebruikt. Naast de klokkenstoel staat een houten baarhuisje. Baarhuisjes werden gebruikt om doden op te baren.

Tripgemaal
Het Tripgemaal is een gemaal wat niet meer in gebruik is en dateert uit het jaar 1874. Het gemaal zorgde er voor dat het waterpeil van De Deelen op peil gehouden werd. In 1988 is het gemaal gekocht door Mercuur en tegenwoordig wordt het gemaal gebruikt als tentoonstellingsruimte en woonhuis.

Bron afbeelding Rotondekerk