Het Wouda gemaal

Net iets buiten het plaatsje Lemmer bij Tacozijl staat het Wouda gemaal. In 1913 werd besloten om een gemaal te bouwen om te voorkomen dat grote delen van Friesland tijdens de winterdagen onder water kwamen te staan.

In 1920 werd de bouw van het Wouda gemaal voltooid en geopend door Koningin Wilhelmina. Nog steeds heeft dit gemaal in Friesland een efficiënte functie in de waterhuishouding.

Het gemaal dankt zijn naam aan ir. Dirk Frederik Wouda. Ten tijde van de bouw was hij hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat. Ir. Wouda was verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering. Het gemaal is in de stijl Amsterdamse School gebouwd. Naast ir. Wouda hielp ir. J.C. Dijxhoorn bij de berekening van de werktuigbouwkundige installaties.

Sinds 1977 is het Wouda gemaal een beschermd monument en vanaf 1998 staat het gemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het gemaal heeft op meerdere gebieden een grote betekenis:
– het gemaal komt nu alleen nog in actie bij extreem hoge waterstanden (tot 1966 deed het gemaal dienst om het peil te beheersen van het Friese oppervlaktewater);
– de schoorsteen is een baken voor schippers op het IJsselmeer. Hij heeft een hoogte van meer dan 60 meter;
– de stoommachines zijn grote trekpleisters voor de architectuur- of stoomliefhebbers.

Op het Wouda gemaal worden ook rondleidingen gegeven. Vrijwilligers leiden u rond en nemen u mee vanuit het bezoekerscentrum over de loopbrug. U kunt dan een kijkje nemen in de samenwerking tussen stoom, techniek, architectuur en waterkracht. Een aanvullende rondleiding, een rondleiding in de kelder, behoort ook tot de mogelijkheden. Echter, dient u hiervoor contact op te nemen met het bezoekerscentrum onder telefoonnummer: 0514 – 56 18 14.

Wilt u met een groep van meer dan 15 personen een bezoek brengen aan het gemaal? U kunt dan eveneens contact op nemen met het bezoekerscentrum via telefoon of e-mail: info@woudagemaal.nl, een rondleiding kan dan buiten de openingstijden worden gegeven. Uiteraard kunt u ook via de VVV in Joure, bereikbaar via telefoonnummer 0513 – 41 60 30 een rondleiding reserveren.

Adresgegevens Wouda gemaal
Gemaalweg 1a
8531 PS LEMMER

Bron afbeelding